[O1] Dziwny dzwięk przy odpuszczaniu gazu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Elektron 17
    Classic
    • 2012
    • 10

ja mam oklejone ale w liftbacku... folia M3 mat czarna.
    fotosy w moim wątku.
  • wwoojjtttaass
    Classic
    • 2011
    • 24

Witam.

Podczas puszczania pedału gazu słyszę dziwny dźwięk dochodzący z lewej strony kierowcy. Najbardziej słychać jak się trochę schyli pod kierownicę. Dźwięk tak jakby zaciągało powietrze. Dźwięk jest podobny jak do tego co wydaje ekspres do kawy podczas parzenia :shock: Przepraszam za głupie określenie, ale to wydaje mi się najbardziej prawdopodobne. Wiem na pewno, że mam do wymiany wąż łączący kolektor ssący z intercoolerem, bo metalowe "ząbki" się zużyły i cały dolot od intercoolera jest luźny.
    Czy to może być przyczyną wydawania takich dziwnych odgłosów :?:
    Ten dźwięk jest najbardziej słyszalny jak silnik schodzi z obrotów. Jazda na samym sprzęgle na 1 lub 2 biegu nie powoduje takiego hałasu.
    Czy Koledzy spotkali się może z czymś takim :?:
    1.9 TDI - 170 KM

Komentarz

• Polon
      Rider
      • 2010
      • 315

Uszczelnienie lub wymiana węża usunie problem. Po zamknięciu przepustnicy, w kolektorze ssącym wytwarza się podciśnienie i przy nieszczelnościach w tym rejonie może być słyszalne syczenie związane z zasysaniem do silnika fałszywego powietrza.
      Pozdrawiam

Komentarz

• wwoojjtttaass
        Classic
        • 2011
        • 24

Dzisiaj wymieniłem wąż na nowy. Niestety dalej słychać ten dziwny dźwięk. Nie bardzo mogę dojść co to może być. Jakieś sugestie ??
        1.9 TDI - 170 KM

Komentarz

• arkady
          Ambiente
          • 2010
          • 136
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Posprawdzaj wszystkie węże od podciśnienia oraz wąż przy filtrze powietrza, zarówno wchodzący jak i wychodzący. Może być nieszczelność na samym wężu lub na jego połączeniu z filtrem.

Komentarz

• Polon
            Rider
            • 2010
            • 315

Zamieszczone przez wwoojjtttaass
            Dzisiaj wymieniłem wąż na nowy. Niestety dalej słychać ten dziwny dźwięk. Nie bardzo mogę dojść co to może być. Jakieś sugestie ??
            Przydałoby się coś w rodzaju lekarskiego stetoskopu dla znalezienia źródła dźwięku. Kawałek rurki plastikowej?
            Pozdrawiam

Komentarz

• wwoojjtttaass
              Classic
              • 2011
              • 24

Przejrzałem wszystko w silniku i wszystko wygląda ok. Na razie chyba sobie odpuszczę. W warsztatach też nie bardzo wiedzą skąd to się bierze.
              1.9 TDI - 170 KM

Komentarz

• Qefas
                Classic
                • 2011
                • 26

Wydaje mi się, że mogę mieć podobny problem. Też przy odpuszczaniu gazu słychać jakiś dziwny dźwięk. W moim przypadku mechanik powiedział, że to odgłosy pochodzące z turbiny, ale nie mógł dokładnie zdiagnozować miejsca, więc kazał kontrolować temat i jeśli się nie pogorszy, to nic nie robić. I tak na razie nic się dziwnego nie dzieje.
                Skoda Octavia 1,9 TDI ASV 2003 r.

Komentarz

Pracuję...