Podczas puszczania pedału gazu słyszę dziwny dźwięk dochodzący z lewej strony kierowcy. Najbardziej słychać jak się trochę schyli pod kierownicę. Dźwięk tak jakby zaciągało powietrze. Dźwięk jest podobny jak do tego co wydaje ekspres do kawy podczas parzenia :shock: Przepraszam za głupie określenie, ale to wydaje mi się najbardziej prawdopodobne. Wiem na pewno, że mam do wymiany wąż łączący kolektor ssący z intercoolerem, bo metalowe "ząbki" się zużyły i cały dolot od intercoolera jest luźny.
Czy to może być przyczyną wydawania takich dziwnych odgłosów :?:
Ten dźwięk jest najbardziej słyszalny jak silnik schodzi z obrotów. Jazda na samym sprzęgle na 1 lub 2 biegu nie powoduje takiego hałasu.
Czy Koledzy spotkali się może z czymś takim :?:
Uszczelnienie lub wymiana węża usunie problem. Po zamknięciu przepustnicy, w kolektorze ssącym wytwarza się podciśnienie i przy nieszczelnościach w tym rejonie może być słyszalne syczenie związane z zasysaniem do silnika fałszywego powietrza.
Posprawdzaj wszystkie węże od podciśnienia oraz wąż przy filtrze powietrza, zarówno wchodzący jak i wychodzący. Może być nieszczelność na samym wężu lub na jego połączeniu z filtrem.
Wydaje mi się, że mogę mieć podobny problem. Też przy odpuszczaniu gazu słychać jakiś dziwny dźwięk. W moim przypadku mechanik powiedział, że to odgłosy pochodzące z turbiny, ale nie mógł dokładnie zdiagnozować miejsca, więc kazał kontrolować temat i jeśli się nie pogorszy, to nic nie robić. I tak na razie nic się dziwnego nie dzieje.
Komentarz